O výrobě skládaných nádob

Dýhové (skládané) nádoby vyráběné se značkou Glis wood navazuje na dávnou tradici výroby dřevěných bednářských výrobků. Toto řemeslo, které ovládali již Keltové, spočívalo ve výrobě různých dutých nádob. Z nich nejznámější jsou dřevěné sudy, které jsou v řadě odvětví nepostradatelné dodnes, přesto bednářství patří k pomalu mizejícím řemeslům. Nádoby, které nabízíme, patří k těm nejmenším bednářským výrobkům. Jsou to především nejrůznější misky, poháry a uzavíratelné nádoby, které se vyráběly hlavně ve středověku a ve své době to bylo jednoznačně nejběžněji používané nádobí. To sloužilo nejen pro ukládání potravin a pokrmů, ale také pro řemeslné, medicinské, hygienické nebo další funkce.

Tyto výrobky se liší od podobných soustružených misek především tím, že dýhové nádoby jsou poskládané z jednotlivých, ručně vysekávaných dílků, které jsou slepeny, a tak tvoří stěnu misky. Doprostřed mezi stěny je vloženo ploché, kulaté dno. Stěny dýhových misek bývají po svém obvodu na vnější straně staženy vrbovým prutem nebo lýkem na způsob obruče. Právě to určuje zásadní rozdíl mezi oběma druhy nádob. Soustružená miska je z jediného kusu dřeva a proto mnohem lépe odolává, když ji namočíte nebo když jí prostě jen používáte. Při stejné vlhkosti se dýhová miska bez úpravy povrchu má snahu kroutit nebo i roztrhnout a proto musí být dýhové nádoby po obvodu ještě stažené objímkou. Ale ani objímka podle našich zkušeností nestačí, aby se misky daly používat dlouhodobě bez povrchové úpravy. Ostatně fakt, že většina archeologických nálezů nádob není kompletní nebo jsou bez objímek jasně napovídá, proč přestaly být používány. Proto se používá úprava olejem a voskem, která dřevo dostatečně chrání, zvýrazní jeho krásnou strukturu a mnohonásobně prodlouží životnost a také spokojenost majitelů. Nádoby pak do sebe nezasakují mastnotu z jídel, udrží tekutiny i když se používají jen příležitostně a proto není třeba je předem namáčet, aby se vlhkostí zatáhly spáry.

Olej s voskem a všechny přípravky které používám, jsou určené pro styk s potravinami. Vynikají také odolností, takže zlepšují vlastnosti výrobků a zároveň dodávají miskám krásně matný, trvale vlhký vzhled, který se postupně časem mění s intenzitou používání.

 

Pro potřeby living history by se mohla nabízet možnost povrch nádob nijak neupravovat nebo jen natřít samotným olejem. To je ale možné jedině v případě, že by nádoby nebyly vystaveny vlhkosti nebo měly sloužit jen krátkodobě a jednorázově. Samotný olej misku před vlhkostí úplně neochrání a nelze vyrábět nefunkční polotovary, které se po prvním použití nevratně poškodí. Navíc některé nálezy misek na sobě mají zbytky povrchové úpravy voskem nebo pryskyřicí.

 

Misky, které nabízíme, jsou stoprocentně přírodní, jsou zdravotně nezávadné s povrchem určeným pro styk s potravinami. Ale i přesto, že žádná z používaných surovin pro výrobu tohoto nádobí není sama o sobě závadná, nemůžeme Vám ho podle zákona doporučit pro pokrmy, protože nebylo podrobeno testům v odborné laboratoři. Tento krok nás teprve čeká. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení