O výrobě dřevěného nádobí

Možná Vás během procházení stránky a prohlížení obrázků napadají nejrůznější otázky ohledně výroby dýhového nádobí, jeho použitelnosti a srovnání s dalšími typy dřevěných nádob. Proto vznikl tento text, ve kterém by jste měli najít odpovědí.
 
Dýhové nádoby vyráběné se značkou Glis wood se liší od podobných soustružených misek především tím, že dýhové nádoby jsou poskládané z jednotlivých, ručně vysekávaných dílků, které jsou slepené a tak tvoří stěnu misky. Doprostřed mezi stěny je vložené ploché, kulaté dno. Stěny dýhových misek bývají po svém obvodu na vnější straně staženy vrbovým prutem nebo lýkem na způsob obruče. Právě to určuje zásadní rozdíl mezi oběma druhy nádob. Soustružená miska je z jediného kusu dřeva a proto mnohem lépe odolává, když ji namočíte nebo jí prostě jen používáte. Při stejné vlhkosti se dýhová miska bez úpravy povrchu má snahu kroutit nebo i roztrhnout a proto musí být dýhové nádoby po obvodu ještě stažené objímkou. Ale ani objímka podle mých zkušeností nestačí, aby se misky daly používat dlouhodobě bez povrchové úpravy. Ostatně fakt, že většina archeologických nálezů nádob je bez objímek jasně napovídá, proč přestaly být používány. Proto se používá úprava olejem a voskem, která dřevo dostatečně chrání, zvýrazní jeho krásnou strukturu a mnohonásobně prodlouží životnost a také spokojenost majitelů. Nádoby pak do sebe nezasakují mastnotu z jídel, udrží tekutiny i když se používají jen občas a není třeba je předem namáčet, aby se vlhkostí zatáhly spáry.
Olej s voskem a všechny přípravky které používám, jsou určené pro styk s potravinami. Vynikají také odolností, takže zlepšují vlastnosti výrobků a zároveň dodávají miskám krásně matný, trvale vlhký vzhled, který se postupně časem mění s intenzitou používání.
 
Pro potřeby living history by se mohla nabízet možnost povrch nádob nijak neupravovat nebo jen natřít samotným olejem. To je ale možné jedině v případě, že by nádoby nebyly vystaveny vlhkosti nebo měly sloužit jen krátkodobě a jednorázově. Navíc samotný olej misku před vlhkostí úplně neochrání a nelze vyrábět nefunkční polotovary, které se po prvním použití nevratně poškodí.
 
Misky které nabízíme, jsou stoprocentně přírodní, jsou zdravotně nezávadné s povrchem určeným pro styk s potravinami. Ale i přesto, že žádná z používaných surovin pro výrobu tohoto nádobí není sama o sobě závadná, nemůžeme Vám ho podle zákona doporučit pro pokrmy, protože nebylo podrobeno testům v odborné laboratoři. Tento krok nás teprve čeká.