Jídelní miska
Jedná se o nejběžnější dýhovou misku používanou ve středověku napříč Evropou od 13. až do 16. století. Její vyobrazení najdete na množství dobových iluminací a jejich četné zbytky ve středověkých odpadních jímkách. Tato miska se široce rozevřenými stěnami sloužila pro jídla i pro nápoje a nelze jí proto vnímat pouze jako talíř. Dnes jsou normy pro stolování zcela odlišné.
Nádoby jsou ručně vyráběné z drobných, tvarovaných plátků smrkového dřeva, skládaných okolo kruhového dna a po obvodu stažené dvěma objímkami z vrbového proutí. Spodní strana dna je po obvodu zalita stromovou pryskyřicí a miska je opatřena ochranou vrstvou vhodnou pro styk s potravinami.
Větší horní průměr misky je 18 cm, průměr u dna 9 cm, výška 7 cm a objem 0,5 litru.
Kategorie: | Misky |
---|